Povabilo na krvodajalsko akcijo
december 18, 2018
Razstava rokodelskih izdelkov v Trebnjem -Zgodbe rok in krajev
december 21, 2018
Prikaži vse

Energetske delavnice

Prvi brezplačni strokovni delavnici na temo energetske sanacije hiš odlično obiskani

Zadnji četrtek v novembru in prvi v decembru sta bili v okviru operacije in.OVEin.URE s ciljem Informiranja in ozaveščanja o potencialu učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov energije (OVE) za sonaravni razvoj v Ivančni Gorici in Trebnjem izvedeni prvi brezplačni strokovni delavnici in svetovalnici na temo energetske sanacije hiš. Udeležencem je neodvisni energetski svetovalec dr. Simon Muhič prikazal, kako različni sanacijski ukrepi in uporabljeni materiali vplivajo na energetsko bilance celotne hiše in kateri so tisti ukrepi, ki se nam finančno najprej povrnejo.

Marsikdo je bil presenečen ob dejstvu, da v medijih najbolj reklamiran sanacijski ukrep prinese le malo prihrankov oziroma je točka vračila postavljena (pre)daleč v prihodnost. Je pa dr. Muhič predstavil in dokazal, kako se z integralnim pristopom k energetski sanaciji stavb lahko privarčuje precej sredstev in doseže želene učinke. Predstavil je tudi več vrst izolacijskih materialov, njihove prednosti in slabosti ter prikazal in dokazal, da je v javnosti nam vsem dobro znani “stiropor” označen kot eden najbolj “neekoloških” izolacijskih materialov prevečkrat po krivici podcenjen kot možna rešitev pri izbiri materiala za toplotni ovoj stavbe.

 

Zelo zanimivo je bilo poslušati dejstva in dokaze, tako empirične kot praktične, o vplivih hidroizolacije in faznih izvedb sanacijskih ukrepov na toplotno bilanco stavbe. Na delavnicah je bil poudarjen pomen parne zapore, ki lahko pozitivno ali negativno vpliva na zdravje hiše in njenih prebivalcev. Udeleženci so bili bolj kot ne presenečeni nad predlogom prvega sanacijskega ukrepa, katerega povračila doba je že dobro leto. In ne, ta ukrep ni tisti, na katerega najprej pomislimo in ga tudi v praksi največkrat izvedemo kot prvega in menimo, da so z njim rešili velik del toplotnih izgub. Zanimivo je bilo slišati, katero veliko sistemsko napako pri energetskih sanacijah so zaradi pomanjkanja strokovnega znanja pred desetletji delali investitorji pri sanacijah hiš v skandinavskih deželah, kakšne so bile negativne posledice teh ukrepov na zdravje populacije.

Tudi pojem udobja oziroma ugodja v stanovanjih in hišah je dobil za mnoge nove razsežnosti in dokazljivo povezavo med temperaturo zraka in temperaturo zunanjih sten ter še nekaj drugimi parametri.

V prihodnjem letu bodo v okviru operacije v štirih občinah Ivančna Gorica, Trebnje, Žužemberk in Dolenjske Toplice izvedenih še osem brezplačnih delavnic z različnimi vsebinami. Posamezna tematska delavnica bo izpeljana dvakrat. Vse, ki želite biti obveščeni o terminih in naslovih delavnic, vabimo, da obiščete spletno stran inoveinure.inoveks.si, kjer se lahko tudi naročite na obveščanje o prihodnjih delavnicah.